Transformácia nemocníc PSK zostáva nejasná

17.02.2005 Celý región

Transformácia štyroch nemocníc s poliklinikou (NsP) v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zostáva naďalej nejasná. O jej ďalšom ...
Transformácia štyroch nemocníc s poliklinikou (NsP) v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zostáva naďalej nejasná. O jej ďalšom postupe na zasadaní 15. februára členovia krajského parlamentu nerozhodli. Len tejto téme má byť venované ich mimoriadne zasadnutie v polovici marca.

Poslanci vzali na vedomie informatívnu správu o činnosti komisie pre vyhodnotenie ponúk k prenájmu zdravotníckych zariadení. Vypísanie výberového konania na prenájom NsP schválilo Zastupiteľstvo PSK 19. augusta 2004. Následne predseda PSK Peter Chudík menoval komisiu, ktorej sám predsedal. Svoju činnosť ukončila v januári 2005. Za ten čas sa vyjasnila len situácia okolo piatej NsP v správe PSK - v Levoči. Vzťahuje sa na ňu reštitúcia evanjelickej cirkvi, a tak bola so súhlasom cirkvi prevedená na mestskú samosprávu.
O prenájom požiadalo dovedna šesť subjektov, z nich tri DR Invest, s. r. o. , Bratislava, PP Hospitals, a. s. , Bratislava a M. V. Medicínske centrum, spol. s r. o. , Humenné mali záujem prenajať všetky NsP. Zvyšné tri subjekty sa usilovali o prenájom celej alebo časti NsP v Humennom a z výberového procesu ich komisia vyradila. Komisia napokon neodporúčala predložiť krajskému parlamentu na schválenie žiadnu ponuku.
Podľa Chudíka terajší stav existencie NsP vyvoláva problémy s ich záväzkami a s budúcimi investíciami. Nástojil na to, aby do polovice apríla bolo jasné v transformácii. Načrtol štyri možnosti, okrem iného zriadenie správcovskej organizácie PSK na majetok všetkých NsP, vytvorenie jednej akciovej spoločnosti so vstupom všetkých NsP, pričom PSK bude mať 51 percent a súkromný kapitál zvyšok, ale aj ponechať súčasný stav.
Poslanec Peter Bizovský zo Starej Ľubovne informoval v diskusii, že ako predseda komisie zdravotníctva zastupiteľstva PSK vyzve riaditeľov NsP na spoločné rokovania a do konca februára by z nich vzišiel jeden záver pre ďalší postup transformácie. Poslanec Dušan Hruška z Prešova pripomenul, že dlh NsP sa znižuje, to znamená, že nerobia až tak zle, preto radil počkať s celým procesom.
Všetky štyri zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti PSK dosiahli za rok 2004 záporný hospodársky výsledok v objeme vyše 225 miliónov Sk. Je asi o pätinu nižší ako za rok 2003. Objemovo bol za rok 2004 najnižší dlh v NsP v Starej Ľubovni - bezmála 43 miliónov Sk a najvyšší vyše 69 miliónov Sk v NsP v Humennom. Percentuálne najviac znížila dlžobu NsP vo Vranove nad Topľou - bezmála o tretinu z asi 90 miliónov na približne 63 miliónov Sk.
(jj)
 

Vyberte región

mark